Ghidul Purtatorului de Lentile de Contact

APLICAREA LENTILELOR DE CONTACT

1. Spalati-va pe maini, clatiti si apoi uscati

Trebuie sa spalati intotdeauna mainile inainte de a manevra lentilele de contact sau de a intra in contact cu ochii. Indepartati astfel murdaria si grasimile care ar putea fi transferate pe lentila de contact. Spalarea cu grija a mainilor, previne aparitia infectiilor la nivel ocular. Folositi un sapun care nu contine detergenti, uleiuri sau parfumuri si prosoape care nu lasa scame.

2. Deschideti Blisterul care contine lentila de contact

Fiecare lentila de contact este sterilizata si introdusa intr-un ambalaj inchis ermetic, denumit blister. Daca folia de protectie de pe ambalaj este deteriorata sau lipseste, nu folositi lentilele! Dioptria lentilei este indicata pe folie. Dioptria lentile pentru ochiul stang poate fi diferita decat cea pentru ochiul drept - prin urmare, asigurati-va intotdeauna ca deschideti blisterul corect pentru ochiul respectiv.

Pentru a evita greselile, incepeti intotdeauna cu acelasi ochi (stangul sau dreptul).
Nu scoateti niciodata din ambalaj ambele lentile in acelasi timp, deoarece, in acest caz, creste posibilitatea de contaminare si uscare a lentilelor dar mai ales de inversare a acestora.

Deschiderea blisterului:
- scuturati usor blisterul inainte de a-l deschide. Desprindeti si trageti folia blisterului in directia inapoi. SCoateti lentila afara din recipient cu ajutorul degetului aratator si asezati-o in palma, lasand sa se scurga restul solutiei prin lentila.
- Nu folositi niciodata penseta sau orice alt obiect pentru a scoate lentila din ambalaj, deoarece exista riscul de a deteriora si contamina lentila.

3. Examinati cu atentie lentila

Puneti lentila pe varful degetului aratator si examinati-o cu atentie. Asigurati-va ca lentila este curata, umezita, ca nu este crapata sau rupta si ca nimic nu s-a lipit de ea. Daca descoperiti ca lentila este deteriorata sau uscata, aruncati-o si schimbati-o cu o alta din pachet. Amintiti-va ca lentilele se ating cu varful degetelor si se evita contactul cu unghiile, pentru a preveni deteriorarea.

4. Asigurati-va ca lentila este orientata corect

Asigurati-va ca marginile lentilei sunt orientate in sus, respectiv spre interior. Aplicarea lentilei pe ochi cu partea inversa (pe dos), poate provoca disconfort si poat ereduce acuitatea vizuala.
Cum ma asigur ca lentila este orientata corect? Daca marginile lentilei sunt curbate spre interior, aceasta este orientata corect. Alternativ, dac amarginile lentilei sunt arcuite spre exterior, intoarceti lentila invers.

5. Aplicarea lentilelor

pasul 1 - Asezati lentila pe varful degetului aratator, Asigurati-va ca degetul este perfect uscat, altfel lentila se va lipi de el si va fi dificil de aplicat pe ochi.
pasul 2 - Cu degetul mijlociu al aceleiasi maini trageti pleoapa inferioara in jos.
pasul 3 - Cu degetul mijlociu (sau aratator) al celeilalte maini sustineti pleoapa superioara
pasul 4 - Miscati usor degetul aratator pentra pozitiona lentila imediat pe ochi (pe cornee)
pasul 5 - Priviti in jos, eliberati incet pleoapa inferioara si apoi pleoapa superioara
pasul 6 - Inchideti incet ochiul si miscati alternativ ochiul in sus si in jos, la dreapota si la stanga cu pleoapele inchise. Apoi clipiti de mai multe ori. Lentila trebuie sa se aseze automat la locul potrivit pe ochi - sa se centreze. Dac aindepartati lentila, clatiti-o si curatati-o cu solutie pentru dezinfectare si hidratare.
Daca lentila nu deranjeaza si ofera o acuitrate vizuala adecvata, puteti repeta pasii 1-6 cu cea de-a doua lentila.

Daca lentila nu ofera o acuitate vizuala adecvata sau irita ochiul, verificati daca:
- lentila este centrata pe ochi (vezi mai jos Centrarea lentilelor de contact)
- suprafata lentilei este murdara - indepartati lentila si verificati daca exista urme de produse cosmetice, grasimi sau alte substante pe suprafata lentilei, clatiti bine lentila cu solutie iar poi introduceti-o din nou
- din greseala ati pus lentila care este pentru celalalt ochi - mutati lentila pe ochiul potrivit
- ati pus lentila cu partea gresita - asigrati-va ca lentila este orientata corect (vezi mai sus punctul 4)
- lentila este deteriorata sau rupta - aruncati-o si aplicati o lentila noua
Daca lentila continua sa irite ochiul, indepartati-o si contactati specialistul.

Centrarea lentilelor de contact
Uneori, lentila poate ajunge pe partea alba a ochiului in timpul aplicarii sau purtarii. Daca lentila se misca in acest mod, este necesar sa o localizati si sa o mutati apoi la locul potrivit cu ajutorul unui masaj peste pleoapa. Daca lentila cade din ochi, cel mai bine este sa o inlocuiti cu una noua.
Daca lentila este la locul potrivit, dar vederea ramane neclara, lentila trebuie indepartata, curatata, dezinfectata, conform recomandarilor medicului oftalmolog sau optometristului. Daca lentia cade, este recomandabil sa o clatiti bine cu solutie de intretinere.

INDEPARTAREA LENTILELOR DE CONTACT

1. Spalati-va pe maini, clatiti si uscati. Pregatiti recipientul pentru lentilele de contact - care se livreaza impreuna cu solutia de intretinere.

2. Trageti de partea inferioara in jos 
Asigurati-va ca lentila este pe ochi. Priviti in sus fara sa ridicati capul. Cu ajutorul degetului mijlociu, trageti de pleoapa inferioara in jos.

3. Glisati lentila in jos
Inca privind in sus, asezati varful degetului aratator in partea inferioara a lentilei si glisati-o in jos, pe partea alba a ochiului

4. Scoateti lentila din ochi
Continuati sa priviri in sus si tineti usor lentila cu degetul mare si cel aratator. Indepartati cu atentie lentila din ochi si, dupa o verificare corespunzatoare, (vezi mai jos Intretinerea lentilelor de contact), asezati-o in recipientul cu solutie.

Urmati dn nou pasii 2-4 in timpul manevrarii celeilalte lentile.

ATENTIE - Nu uitati ca fiecare lentila este plasata in partea corespunzatoare a recipientului, respectiv lentila dreapta apartine partii marcate cu litera R (right), iar lentila stanga apartne partii nemarcate sau marcate cu litera L (left)

INTRETINEREA LENTILELOR DE CONTACT

Pe suprafata lentilelor de contact se pot depune sedimente lipido-proteice care pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Lentilele trebuie curatate regulat, deoarece chiar si un strat de depuneri invizibil pentru ochiul liber poate deveni o sursa de microbi. Prin urmare, lentilele trebuie curatate si dezinfectate dupa fiecare utilizare. In acest scop se foloseste solutia de lentile de contact recomandata de producator. Utilizarea altor solutii sau modalitati de curatare poate conduce la iritatii oculare. Instructiuni privind utilizarea solutiei si alte informatii importante despre intretinerea lentilelor de contact pot fi gasite in prospectul inclus in fiecare ambalaj al acestora.

Daca este necesar, specialstii in domeniul sanatatii ochiului va pot recomanda utilizarea altor produse suplimentare pentru intretinerea lentilelor.

Diferitele solutii de ingrijire a lentilelor nu trebuie amestecate. Clatiti fiecare lentila cu solutie de curatare inainte de a o introduce in recipient. Solutia din recipient, deja folosita NU trebuie refolosita.

ATENTIE lentilele de contact zilnice nu necesita intretinere deoarece sunt de unica folosinta si trebuie aruncate dupa fiecare utilizare.